Új valuta és bank Isten városában a nyomornegyedek felszámolásáért

Saját pénzt vezettek be, és új közösségi bank is megkezdte működését Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében. Az új pénz a CDD nevet viseli, bevezetésével akarják növelni a helyi kereskedők forgalmát, a közösségi bank segítségével pedig fejleszteni kívánják a kisvárossá dagadt nyomornegyed gazdaságát a Rio de Janeiró-i vezetők, akik a szegénység csökkentésére hozták meg intézkedéseiket. “A pénz, ami a gettóban termelődik, maradjon is itt. Bebizonyosodott, hogy ez a politika hatékonyan szorítja vissza a szegénységet” – fogalmazott Eduardo Paes, a brazil metropolisz polgármestere.

A Rio egyik favelája, több százezren élnek ilyen nyomornegyedekben.

A Rio egyik favelája, több százezren élnek ilyen nyomornegyedekben.

Az új devizát csak Isten városa (Cidade de Deus) nyomornegyed lakói használhatják a nyomornegyed kijelölt létesítményeiben. A fizetőhelyek 10 százalékos kedvezménnyel várják azokat, akik CDD-vel rendezik a számlát. Isten városának új közösségi bankja 0,5-ös, 1-es, 2-es, 5-ös és 10-es címletekben bocsátott ki CDD-t, amelynek neve a városrész portugál nevének kezdőbetűit idézi.

A bankókon helyi lakosok arcképe látható. A pénzintézet hitelt is kínál a termelés és a fogyasztás fellendítésére, de ez Brazília hivatalos pénznemében, reálban érhető el. Az új pénz csak a favellabeli kereskedelemre korlátozódik, mivel a dél-amerikai ország alkotmányának 164. cikkelye szerint a pénzkibocsátás joga a brazil központi bankot illeti meg. Isten városa az 1960-as években kezdett benépesedni, a városrész mindig is a bűnözés és kábítószer-kereskedelem melegágya volt. Ez a nyomornegyed ihlette Fernando Meirelles 2002-es filmjét, az Isten városa című alkotást. A favellában jelenleg mintegy 40 ezren laknak. Járt már ott Barack Obama amerikai elnök is, aki feleségével és lányaival látogatott el Isten városába márciusban.

Forrás: mti.hu

Önnek mi a véleménye?