Tőzsdetípusok

A tőzsdék hagyományos csoportosítása alapvetően két szempont alapján történik. A kereskedés tárgyát tekintve megkülönböztetünk:

  • értéktőzsdéket, amelyeken belföldi és esetleg külföldi kibocsátású értékpapírokkal, kamat és devizaalapú termékekkel valamint arra szóló opciós és határidős ügyletekkel kereskednek (a BÉT-re bevezetett eszközöket az Értékpapírtörvény tőzsdeterméknek nevezi)
  • árutőzsdéket, ahol homogén mezőgazdasági és ipari nyersanyagok (azaz szabványosítható tömegcikkek) valamint gyakran nemesfémek és devizák kereskedelme folyik.

Az ügyletek teljesítése szerint is csoportosíthatunk. Ekkor megkülönböztetünk:

  • azonnali tőzsdéket (Magyarországon 3 illetve 2 – napon belül sor kerül a teljesítésre),
  • határidős tőzsdéket (tőzsdei ügyletben meghatározott későbbi időpontban kerül sor a teljesítésre). Ezeken a tőzsdéken határidős és opciós üzleteket kötnek, a nemzetközi gyakorlat szerint a legrövidebb lejárat egy hónap, a legtávolabbi általában két év.

Míg az azonnali tőzsdéken kizárólag értékpapírok vagy értékpapírnak tekinthető termékek adásvétele folyik, a határidős tőzsdéken kereskedett származékos termékek lehetnek értékpapír, kamat-, index-, deviza- illetve nyersanyagalapúak. Az ügyletek megkötésének és teljesítésének időpontját és módját, azaz a termékszabványokat a tőzsde határozza meg, ezek összességét kontraktus specifikációnak nevezzük. (Ez természetesen az azonnali kereskedelemben is így van, ott azonban a teljesülés időpontja homogén, kevesebb szabványt kell definiálni; így szabványosítottnak általában a származékos termékeket értjük.) Az ügyletek teljesülését biztosító garanciarendszerek is automatikusan ugyanerre a csoportosításra vezetnek.

  • Az azonnali tőzsdéken a tőzsdetagok saját pénzéből befizetett fedezetképzési kötelezettségek, letétek, valamint a közösen létrehozott garanciaalapok mértékéig tekinthető biztosítottnak a teljesítés, de az elszámolóház semmiféle teljesítést nem garantál
  • A határidős tőzsdéken a központi elszámolóházak teljes garanciát nyújtanak az ügyletek teljesítésére, amelynek fejében a tőzsdetagoknak (illetve azokon a tőzsdéken, ahol az elszámolóház és a tőzsde két külön szervezet, az elszámolóházi tagoknak, a klíringtagoknak) kell a megállapított pénzügyi feltételeknek megfelelniük. [Tőzsdei szakvizsga felkészítő]

Önnek mi a véleménye?