Titokban a Goldman Sachs is összeomlásra számít

Már megint a Goldman Sachs! Miközben a bank próbálja megnyugtatni a nyilvánosságot, hogy minden rendben lesz, legfontosabb ügyfeleit arra ösztönzi, hogy egy óriási pénzügyi összeomlásra fogadjanak. Augusztus 16-án a Goldman Sachs egy 54-oldalas jelentést küldött ki intézményi befektetőinek, melyet Alan Brazil, a bank egyik stratégiai elemzője állított össze. A jelentés nem a nagynyilvánosság számára készült, de szerencsére a Wall Street Journalnéhány munkatársa hozzájutott a jelentés egy példányához, így megismerhettük a jelentés néhány fontos részletét.

Goldman Sachs

A jelentésből kitűnik, hogy a Goldman Sachs titokban gazdasági összeomlásra számít és néhány igen érdekes pénzkereseti ötlettel állt elő ezzel kapcsolatban. A jelentésben Alan Brazil elmondja, hogy az USA adósságproblémáját nem lehet további adósságokkal megoldani, hogy az európai szuverén adósságválság tovább fog mélyülni és, hogy számos nagy európai pénzintézet az összeomlás szélén áll. Amennyiben a pénzvilág csúcsán álló emberek valóban ezeket az eshetőségeket tárgyalják, talán oda kellene figyelnünk arra, amit mondanak.

A globális pénzügyi világon eluralkodott a félelem. Az összeomlás bármikor elindulhat. A legtöbb nagybank soha nem fogja nyilvánosan bevallani mennyire súlyos helyzetben vannak, de egymás között nyilvánvaló a pánik.

A Wall Street Journal szerint Brazil úgy gondolja, hogy „az európai bankok megtámasztásához 1000 milliárd euróra lenne szükség, hogy a munkahelyteremtés szempontjából egykor oly fontos amerikai kisvállalatok továbbra is csak tengődnek, valamint, hogy Kína növekedése nem fenntartható.”

A jelentés leginkább az Egyesült Államok és Európa adósságproblémáival kapcsolatos kijelentéseivel döbbentette meg olvasóit.

A következőkben idézett részt akár mi is írhattuk volna:

„Az adósságproblémára válaszként adott még több adósság nem oldotta meg a probléma lényegét. Az Egyesült Államokban eddig az államkincstár adósságának növekedése finanszírozta az amerikai fogyasztókat, de a munkahelyteremtés serkentésére nem volt elég. Folytathatja-e vajon az Egyesült Államok a világ alapvalutájának elértéktelenítését?”

Ne feledjük, ezt a jelentést nem egy internetes blogból szedtük. A Goldman Sachs egyik vezető elemzője írta a bank intézményi befektetői számára.

A jelentés részletesen foglalkozik az európai pénzügyi válsággal is. Brazil leírja milyen problémák elébe néz még az euró, valamint, hogy több tucat pénzintézetet az összeomlás fenyeget Európában.

Az irányadó hangulattól függetlenül a Goldman Sachs úgy gondolja, mindig lehet egy kis pénzt keresni. A Business Insider a következőképpen foglalja össze a Goldman Sachs ügyfeleinek adott jó tanácsokat a jelenlegi pénzkereseti lehetőségeket illetően:

  • Vegyünk hathónapos futamidejű euró-svájci frank eladási opciót, ami azt jelenti, hogy arra fogadunk, hogy az euró veszíteni fog értékéből a svájci frankkal szemben (a Goldman Sachs hivatalos álláspontja szerint a svájci frank a legtúlértékeltebb valuta a világon)
  • Vegyünk ötéves futamidejű hitelkockázati swap-ot (CDS) egy európai vállalati adósságindexre (iTraxx 9). Ezzel arra fogadunk, hogy némelyik ezek közül a cégek közül csődbe megy és az általunk megvásárolt biztosítás jól fizet majd.

Ez Goldman Sachs a javából. A nyilvánosságnak adott álláspontjuknak a szöges ellentétét közlik bizalmas ügyfeleikkel.

Sajnos az 54-oldalas jelentésben foglaltak igazak. Valóban globális összeomlás vár ránk. A fővonalas médiában, illetve vezetőinktől ilyesmit nem fogunk hallani, mert fontosabb számukra, hogy az emberek ne veszítsék el a fejüket, minthogy felfedjék az igazságot.

Az amerikai és az európai adósságválság fenntarthatatlan. A forgószél középpontja van felettünk és nem tudni mikor mozdul meg, amikor már mindenki érezni fogja a szél erejét. Egy biztos, örökké nem maradhat mozdulatlanul.

Az elmúlt néhány évtized jóléte nem volt egyéb, mint adóssággal táplált illúzió. Nem tudjuk mikor ér ide a vihar, de ha már a Goldman Sachs is erről beszél nem lehet messze.

Forrás: theeconomiccollapseblog.com (ford.: idokjelei.hu)

Önnek mi a véleménye?