Kiskereskedelem

A kiskereskedő a végső fogyasztó számára értékesítő vállalkozó. Az áruk és a szolgáltatások túlnyomó többsége üzleteken keresztül talál vevőre, de elterjedtek a bolt nélküli kiskereskedelmi formák is, mint a lakáson való eladás, az automaták használata, a csomagküldő kereskedelem és az on-line értékesítés.

A bolti kiskereskedelem szervezetei:

  • Kiskereskedelmi piacok – Történelmileg az árusítás legfontosabb formái voltak, és több helyen ma is fontos szerepük van a piacoknak, amelyeket leginkább a friss élelmiszer beszerzése érdekében keresnek fel a vevők.
  • Kisboltok – A kereskedelmi üzletek széles köre tartozik ide. Legtöbbször az ún. kényelmicikk-boltok vevőiként vásárolunk. Ezek olyan kisméretű boltok, amelyek a lakókörzetek közelében helyezkednek el, hosszú ideig tartanak nyitva, korlátozott számú, de gyorsan mozgó napi cikkeket forgalmaznak. Viszonylag magas áraikat elfogadják az emberek, akik hajlandóak megfizetni azt, hogy gyorsan és kényelmesen bonyolítják le a napi bevásárlást.
  • Szaküzletek – Szaküzletek a ruházati boltok, a sportboltok, a bútorüzletek, a virágkereskedések, a könyváruházak stb. Kevés termékvonalat, de ezen belül mély választékot tartanak. Több szaküzlet van, amely egyetlen termékvonalra szakosodik. Az eladók ismerik a termék használatának módját, a vevők elvárásait és az eladási technikákat. Törzsvevőik aránya magasabb az egyéb kereskedelmi egységek átlagos értékeinél. Rendszerint magas haszonkulccsal dolgoznak.
  • Áruházak – Az áruház több termékvonalat árusító kiskereskedelmi egység, ahol az árufajtákat elkülönült és önállóan irányított részlegekben értékesítik. Az áruházak széles áruválasztékot kínáló, nagyszámú vásárlót kiszolgáló kereskedelmi nagyüzemek, melyeket a tulajdonos egybefüggő üzemként működtet.
  • Diszkontboltok – A diszkontok korlátozott szolgáltatást nyújtó, olcsóbb áron értékesítő kiskereskedelmi egységek.
  • Szupermarketek – A szupermarketek viszonylag kis költségű és árrésű, jelentős forgalommal dolgozó, nagyméretű önkiszolgáló üzletek, amelyeket azért terveztek, hogy a fogyasztó teljes élelmiszer- és háztartásieszköz-szükségletét egy helyen kielégítsék.
  • Hipermarketek – Hipermarketnek a 3000m2-t meghaladó, elsősorban élelmiszert, de más termékvonalat is értékesítő üzleteket nevezzük, amelyek minimálisan 10000 fajta árucikket forgalmaznak. Választékukban a gyorsan forgó fogyasztási cikkeken túl bútort, elektromos berendezéseket, ruhaneműt, könyvet és egyéb cikkeket is találunk. Hatalmas méreteik miatt csökkenthetik a költségeket, a szupermarketeknél magasabb volumenhozadékot érnek el. Nagy kereskedelmi területet fednek le, termékválasztékuk és viszonylag alacsony áraik sok autós vásárlót vonz, akiknek a lojalitását erősíti az egy helyen elvégzett nagybevásárlás kényelme.
  • Kiskereskedelmi üzletláncok – Üzletláncok vagy bolthálózatok azok a tíz vagy annál több üzlettel rendelkező cégek, amelyek azonos szervezési és logisztikai módszereket alkalmaznak.
  • Bevásárlóközpontok – A bevásárlóközpont olyan építészetileg egységes, kereskedelmi célra tervezett, épített, közösen üzemeltetett és működtetett komplexum, amely egy adott vonzáskörzet ellátására szolgáló, különböző típusú és méretű üzletek, szolgáltató létesítmények szerves egysége.

Önnek mi a véleménye?