Certifikátok

A certifikátokat olyan strukturált terméknek foghatjuk fel, melyek árfolyamát valamilyen mögöttes termék árfolyamának változása határozza meg. A valóságban ez azonban sokkal összetettebb és számos lehetőséget ad az egyéni elképzelések szerinti befektetésekre.
Az Erste Befektetési Zrt. hivatalos definiálása alapján a „certifikátok olyan nem a magyar jog alapján kibocsátott származékos értékpapírok, amelyek egy mögöttes alaptermék, vagy termékcsoport árfolyamváltozásából való profitálást tesznek lehetővé.”

A mögöttes termék a teljesség igénye nélkül lehet: egyedi részvény, részvény-portfolió, részvényindex, befektetési alap, kötvény, devizapár, nyersanyag, hedge fund vagy akár maga a certifikát is. A mögöttes termékek palettája roppant széles, így olyan tőkepiacokon, ahol a certifikátok igen elterjedtek, szerteágazó lehetőséget biztosítanak a befektetőknek forrásaik elhelyezésére, szerteágazóbbat, mint bármely más, jelenleg forgalomban lévő eszköz. Nagyon fontos tulajdonsága, hogy a kibocsátó bank rendelkezik a mögöttes termékkel, és bizonyos típusú certifikátok esetén különböző derivatívákkal.
Ezentúl fontos megjegyezni, hogy a certifikát passzívan vagyonkezelt termék, és ebből kifolyólag csak a mögöttes termék alakulását képezi le, valamint megvásárlója számára nem von maga után kamatjellegű, valamint osztalék formájában előálló bevételt sem, ellentétben a direkt befektetéssel, ahol ez közvetlen jövedelmet jelenthet.
Nem csak az alapterméket illetően van választási lehetősége a certifikát megvásárlójának. Jelentős különbség van az egyes fajták között a tekintetben, hogy hogyan követik az alaptermék árfolyamát. Az egyszerűbb az ún. tracker certifikát, amely pontosan leköveti az alaptermék árfolyamváltozását, ugyanakkor a tőkeáttételes turbó certifikátok igen intenzíven reagálnak az árfolyam emelkedésre és esésre egyaránt. Bonyolultabb és összetettebb certifikátok esetén, ha a mögöttes termék árfolyama elér egy bizonyos árszintet, akkor a certifikát értéke megváltozik: nullára csökken; vagy további árfolyam emelkedésre vagy csökkenésre egyáltalán nem reagál; más esetben intenzívebben nő vagy csökken; illetve kevésbé intenzív árfolyamváltozáson megy át az alaptermék árfolyamához képest.

A certifikátok segítségével long és short pozíciót is nyithatunk, továbbá lehetőség van az oldalazó piacból való profitszerzésre. Azon befektetők számára is létezik megfelelő certifikát, akik arra spekulálnak, hogy az árfolyam valamilyen irányba intenzíven elmozdul, viszont azt nem tudják, hogy emelkedni fog vagy csökkenni. Ezek alapján megkülönböztetjük a bull (long; felfelé mutató trend esetén), bear (short; ha a medve az úr a piacon), valamint a corridor certifikátokat (oldalazó piac esetén).

A certifikátok egyik nagy előnye, hogy a veszteség korlátozott: a befektetett összegnél nagyobb veszteséget nem lehet elszenvedni. További előnyként említhető a nagyfokú transzparencia, a likviditás, a rugalmasság és a költséghatékonyság. Továbbá az, hogy nagyon széles a mögöttes termékek tárháza, illetve hogy a különböző típusú certifikátok segítségével a nagyon eltérő kockázatvállalási hajlandóságú befektetők is megtalálják a számukra kedvező certifikátot.
A certifikátok elsősorban a tudatos és aktív befektetők számára jelent remek lehetőséget, mivel amellett, hogy nagyon szerteágazó és bizonyos esetekben igen bonyolult, minden befektetési eszköznél nagyobb lehetőséget biztosít a választásra.
A certifikátok egy fontos tulajdonsága a jegyzési arány, amely a mögöttes termékből egy certifikát vásárlása esetén történő részesedés mértékét mutatja meg. A legtöbb esetben a jegyzési arány 1:10 vagy 1:100, amely azt jelenti, hogy a például 5000 ponton álló DAX indexre kibocsátott tracker certifikát árfolyama 500 vagy 50 euró.

Néhány lehetséges alaptermék:

 • Az árutőzsde termékei: kőolaj, arany, búza, kukorica, szója, cukor
 • Indexek
 • További mögöttes termékek. Néhány hazánkban még egzotikusnak számító alaptermék lehet többek közt a:
  • Swap ügyletek (10-Jahres-EUR-Zins-Swap Express Certificate)
  • Szén-dioxid emisszió (Carbon Emissions Certificate)
  • Certifikát (Zertifikate Journal Portfolio Strategy Certifikate)
  • Befektetési alapok (Aquila Capital Select Select 2 Certificate)
  • Deviza (EUR Mini Short Certifikate)
  • Államkötvény (4% 30-year German Government Bond Future September 2008 Turbo Long Certificate)
  • Kamatláb (ABN AMRO Step Up Callable Certificate Apr 2012 in EUR)
  • Részvény (Vodafone in EUR Turbo Long Certificate)
  • Ágazat (ABN AMRO World Coal Total Return Index Open-End Certificate)

(Forrás: Jankó-Tari: Tőzsdén kereskedett értékpapírosított termékek)

Önnek mi a véleménye?