Bírálta az állampapír-vásárlást az EKB távozó elemzője

Jürgen Stark péntek délután politikai és pénzpiaci megrázkódtatást okozott azzal, hogy bejelentette, távozik posztjáról. A tekintélyes pénzügyi szakember a Handelsblatt című napilapnak írt, terjedelmes vendégkommentárjában fejtette ki saját, a válsággal kapcsolatos filozófiáját, közvetve utalva lemondásának okaira is.

Jürgen Stark

Hétfőn megjelenő, de a német üzleti napilap internetes kiadásában röviden már péntek este ismertetett írásában az EKB vezető közgazdásza drámai felhívást intézett a politikusokhoz, és drasztikus intézkedéseket követelt az adósságválság leküzdésére. Stark szerint a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen az intézményes keretek, a gazdasági és valutaunió európai szintű erősítése.

Az EKB igazgatótanácsának tagja, az euróövezeti központi bank közgazdasági elemzőrészlegének vezetője – aki a bejelentés szerint még az idén távozik posztjáról – hangsúlyozta, hogy biztosítani kell a pénzügyi-, illetve gazdaságpolitikák koordinálását az euróövezeti országokban. Hozzátette, hogy ennek érdekében a döntési, illetve szankciós mechanizmusok átfogó reformjára van szükség.
A Handelsblatt által pénzpolitikai héjaként jellemzett Stark ismét bírálta, hogy az Európai Központi Bank felvásárolja a válság sújtotta országok államkötvényeit. Megítélése szerint olyan helyzet alakult ki, amelyben a költségvetések teherbíró képességének jelentős kockázatai aláássák a pénzügyi stabilitást.

Stark úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi válságban hamis minden olyan lépés, amely támogatja a kiadások növelését a válság sújtotta országokban. Nézete szerint a pénzügyi ösztönzők csak az adósságszint emelkedéséhez vezetnének, és ebből fakadóan tovább növelnék a kockázatokat. Mindez pedig jelentősen késleltetné a konszolidációt, és tovább emelné az ahhoz szükséges költségeket – fejtette ki Jürgen Stark.
Az Európai Központi Bank vezető közgazdásza a stabil pénzpolitikára való visszatérést sürgette, mert az pozitívan hatna a pénzpiaci bizalom helyreállítására.
Sajnálkozását fejezte ki Stark bejelentett lemondása miatt a német kancellár és pénzügyminisztere. Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az EKB vezető elemzője mindig is a stabilitás kultúrájának megtestesítője volt. A kancellár köszönetet mondott Stark több évtizedes, a stabil közös európai valuta erősítését szolgáló tevékenységéért.

Hasonlóan fogalmazott Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is, aki bejelentette, hogy Németország “jó javaslatot” kíván előterjeszteni az utódlásra. Úgy tudni, hogy a német kormány a pénzügyminisztérium államtitkárát, Jörg Asmussent kívánja javasolni Stark utódául az EKB igazgatótanácsába.

Forrás: MTI

Önnek mi a véleménye?