A MarketWatch szerint Olaszországra a biztos csőd vár

Olaszország csődben van, a piacok már beárazták ezt. Egyedüli kérdés, hogy mikor fog nyilvánvalóvá válni – írja Matthew Lynn, a londoni Strategy Economics vezérigazgatója a MarketWatchban. Véleménye szerint miután Silvio Berlusconi ennyi botrányt túlélt, egy esetleges csődhelyzet csak egy kis visszalépés lesz a politikai kerrierjében.

Az európai tőzsdeindexek a harmadik napja folyamatosan zuhannak, ahogy a német és az olasz kötvényhozamok közötti rés eurótörténeti csúcsra emelkedett, a tíz éves olasz kötvényhozam meghaladta a 7%-ot. Európa legnagyobb bankja, a HSBC Holdings részvényeinek árfolyama 5,7%-ot esett, a Dexia 11%-os vesztett értékéből. A Stoxx Europe 600 index 2,3%-os mínuszban állt a kora délutáni órákban. “Az olasz adósság nagyon nagy gond. A politikai vezetőváltás jó hírei ellenére a probléma egyre mélyebb” – mondta Yves Maillot, a Robeco Gestions befektetési vezetője a Bloombergnek.

Lynn továbbá leírja, hogy Olaszország jelenleg három komoly problémával küzd. Noha a kormányzati adósságráta relatív stabil maradt az elmúlt tíz évben, minden más adósságteher-típus robbanásszerűen megemelkedett. A vállalati adósságráta a GDP 96%-áról 128%-ra nőtt 2000 és 2010 között, a lakossági eladósodottság pedig 30%-ról 53%-ra emelkedett ugyanezen időszak alatt. Az eurózóna csatlakozástól számítva a teljes külső adósságráta a GDP 252%-ától 310%-ra nőtt.

Az olasz gazdaság gyengén növekedett az elmúlt időben: 2000 és 2010 között az átlagos GDP bővülés 0,6%-os volt, az előrejelzések szerint pedig akár a következő tíz évben végig zsugorodhat a gazdaság. Az országnak demográfiai gondjai is vannak: 2050-ig az ENSZ szerint a jelenlegi 51 millióról 41 millióra csökkenhet a népessége, ez pedig keményen ki fog hatni a munkaerőpiacára.

“Semmi esély sincs arra, hogy Olaszország fizetőképes maradjon. Lehet már az idén, de lehet csak 1-2 év múlva jut csődbe. Ez pedig beláthatatlan következménnyel jár a világgazdaságra nézve” – írja Lynn. (capital.ro)

2 hozzászólás A MarketWatch szerint Olaszországra a biztos csőd vár

Önnek mi a véleménye?