Központi bank

A jegybank, más néven központi bank egy adott ország monetáris politikájáért felelős intézmény, a kétszintű bankrendszer “felső” szintjét jelenti.

A központi bankok fontosabb jellemzői

 • Tevékenységét, működését, feladatai törvény határozza meg.
 • A jegybankok élén általában elnök, vagy kormányzó áll.
 • A legtöbb központi bank állami tulajdonban van, ugyanakkor a modern jegybankok esetében intézményi garanciák biztosítják a monetáris döntéshozatal függetlenségét a politikától. A jegybank független intézmény az állam nem szólhat bele működésébe.
 • Élesen elkülönül a jegybanki és a kereskedelmi banki funkció.

A központi bankok leggyakoribb feladatai

 • A fizetőeszköz értékállóságának megőrzése (az árak, árfolyam stabilitását jelenti)
 • Bankjegy- és érmekibocsátás, azaz pénzemisszió
 • A fizetési rendszerek működtetése
 • Banki szolgáltatások nyújtása az államháztartás számára
 • Hitelnyújtás a kereskedelmi bankok számára (a bankok bankja): a jegybank vezeti a pénzintézeti számlákat, csak jó fedezet mellett ad hitelt és minden jó biztosítékot elfogad. Viszonylag magas kamatot számol fel, hogy ösztönözze a kereskedelmi bankokat a likviditásuk megfelelő alakítására.
 • Őrzi, kezeli az állami tartalékokat – menedzseli az arany és devizatartalékokat.
 • A pénzügyi rendszer stabilitása feletti őrködés: döntéseket hoz az árfolyam politikával kapcsolatban.
 • A pénzügyi intézmények szabályozása, felügyelete.
 • A központi bank a kereskedelmi bankok számláit vezeti, vállalati számlát azonban nem vezet.

Kétszintű bankrendszer:

Jegybank: a bankok bankja

Kereskedelmi bankok

A jegybank, más néven központi bank egy adott ország monetáris politikájáért felelős intézmény.

A következő monetáris feladatokat látják el: az állam bankja és a bankok bankja

tev, műk, feladatai a jegybanki tv határozza meg.

A jegybankok élén általában elnök, vagy kormányzó áll.

A legtöbb központi bank állami tulajdonban van, ugyanakkor a modern jegybankok esetében intézményi garanciák biztosítják a monetáris döntéshozatal függetlenségét a politikától. A jegybank független intézmény az állam nem szólhat bele működésébe.

Élesen elkülönül a jegybanki és a kereskedelmi banki funkció.

Magyar Nemzeti Bank

Magyarország központi bankja

1987. január 01-től. Alaptőkéje 10 000 millió forint.

Az MNB részvénytársasági formában működő jogi személy.

Szervei: a közgyűlés, a jegybanktanács, az igazgatóság és a felügyelő-bizottság.

Az MNB kapcsolatot tart az Országgyűléssel, amelynek keretében az MNB elnöke beszámol az Országgyűlésnek, illetve bemutatja az éves monetáris politika irányelveit.
Együttműködik az Állami Pénz- és Tőkepiac Felügyelettel és az Állami Biztosítás Felügyelettel.

MNB feladatai:

A fizetőeszköz értékállóságának megőrzése (az árak, árfolyam stabilitását jelenti);

Bankjegy- és érmekibocsátás, azaz pénzemisszió

A fizetési rendszerek működtetése

Banki szolgáltatások nyújtása az államháztartás számára

Hitelnyújtás a kereskedelmi bankok számára (a bankok bankja): a jegybank vezeti a pénzintézeti számlákat, csak jó fedezet mellett ad hitelt és minden jó biztosítékot elfogad. Viszonylag magas kamatot számol fel, hogy ösztönözze a kereskedelmi bankokat a likviditásuk megfelelő alakítására.

Őrzi, kezeli az állami tartalékokat – menedzseli az arany és devizatartalékokat.

A pénzügyi rendszer stabilitása feletti őrködés: döntéseket hoz az árfolyam politikával kapcsolatban.

A pénzügyi intézmények szabályozása, felügyelete.

Nem mindegyik központi bank végzi a felsorolt feladatok mindegyikét.

Az MNB a kereskedelmi bankok számláit vezeti, vállalati számlát nem vezet!

3 hozzászólás Központi bank

 • Szabó Gábor

  Mindjárt a legelső feladat a fizetőeszköz értékállóságának megőrzése. Ezt a MNB miért nem látja el? A továbbiakról teljesen felesleges beszélni, ha ezt a legfontosabb feladatot az MNB nem látja el. A Magyar Nemzeti Bank Magyarország érdekeivel ellentétesen működik, tehát a vezetőít sürgősen le kell váltani és bíróság elé kell állítani őket az okozott kár miatt. Ha ezt a fenálló kormány nem teszi meg, akkor itt forradalom lesz!

 • Szabó Gábor

  A Magyar Nemzeti Bank vezetése Simor András személyesen felelős a Ft értékállóságának megőrzéséért, és ezért mivel ezt a feladatát nem látta el, ezért azonnal bíróság elé kell állítani és leváltani, de nagyon sürgősen, mert végveszélyben az ország!

 • Szabó Gábor

  Egyértelmű, hogy az EU, és a pénzvilág urai a Ft gyengülésére spekulálnak, vagyis azon nyerészkednek. Arra kötöttek fogadást, hogy tönkre fog menni az ország, és fizetésképtelenné válik, a nemzeti fizetőeszköz határtalan leértékelése miatt. Azok akiken ez múlik nyernek azon, ha ez megvalósul, tehát kecskére bíztuk a káposztát. A kormánynak nem az EU és a Világbank sirámait kell meghallgatni, hanem a választók érdekeit kell mindenekelőtt képviselni, mert mi választók döntjük el ki kormányozzon! Sokszorosan visszafizettük már a felvett -illetve fel sem vett- hiteleket, ne hagyjuk magunkat tovább zsarolni!Ha nem tetszik az EU-nak ez a hozzáállás, akkor lépjünk ki. Nem veszthetünk semmit.Nekik van szükségük ránk, nem fordítva. Mi már sokat áldoztunk rájuk tovább már nem bírjuk. Jobb hősies harcban elesni, mint rabszolgaként, kilakoltatva, hajléktalanként éhezve a mocsoktól megbüdösödve, megnyomorítva elpusztulni, éhen halni, megfagyni. Körbe kell hordani a véres kardot az országban ősi szokás szerint. Én is elmegyek katonának 60 évesen is, a hazámért meghalni!Talpra Magyar! Hi a Haza! Rabok leszünk vagy szabadok? Ez a kérdés válasszatok!Nincs más választás harcolnunk kell, ha kell fegyverrel is! A hazánkat védjük meg a betolakodó zsarnokoktól! Ehhez minden népnek joga van! Gyáva népnek nincs hazája! Aki gyáva mehet! 1989-ben túl könnyen váltunk meg a zsarnokainktól. A szabadságnak bizony ára van, mi sem úszhatjuk meg. Fényesebb a láncnál a kard, és mi mégis láncot hordunk? Ide veled régi kardunk!
  END OF LOAN SHARKS!!!

Önnek mi a véleménye?