Készletezés

A vállalat telephelyén belüli anyagmozgatás a szállítás speciális területe. A beérkezéstől a felhasználásig terjedő időszakban, a raktárakban tárolják az anyagokat, mint ahogy a termelésben elkészült félkész termékek, alkatrészek és késztermékek is raktárban maradnak az értékesítésig. A készletgazdálkodás feladata az optimum, az éppen megfelelő mennyiségű készlet megtalálása.

Optimális esetben a raktárkészlet éppen a megrendelés leszállításának napján apad le nullára (Q/2). Ennek megfelelően a raktárkészlet nagysága éppen a rendelési érték felével egyenlő. A készletezés költségeinél figyelembe vesszük a darabköltséget (Uc). Ez az egyes cikkek vásárlásának vagy előállításának az ára.

Az újrarendelési költségek (Rc), mindazok a költségek, amelyek akkor merülnek fel, amikor árut rendelünk, függetlenül a rendelési mennyiség nagyságától, vagyis a rendelés darabszámától. A gyakorlatban ritkán számítjuk ki az újrarendelési költségeket az egyes tranzakciókra, inkább a beszerzési részleg éves költségeit elosztjuk a kiküldött rendelések számával.

Meg kell határoznunk a tartási vagy raktározási költségeket is (Hc). A tartási költség meghatározott termékfajta egy darabjának egy bizonyos időszakra kalkulált raktározási költsége. A raktározási költségek kalkulálásakor háromféle kiadást kell megvizsgálnunk:

  • Egyrészt nyilvánvaló költség számunkra a raktározásnál felhasznált tőke.
  • Másrészt meg kell fizetnünk a tárolási költségeket, hiszen a raktárban elfoglalt hely, az adminisztráció, a bérleti díj, a villanyszámla, a fűtési költség, esetleg a védőcsomagolás vagy a raklapokra állítás számlái egyaránt megterhelik a költségvetésünket.
  • Végül kivédhetetlenül megjelennek a raktározási veszteségek költségei, sokszor becslés készül a raktárhiány költségeiről (Sc) is.

A raktározás éves összköltsége:

Tc=Uc*D+Rc*(D/Q)+Hc*(Q/2), D: adott termék éves kereslete, U: darabköltség, R: újrarendelés költségek, H: termék raktározási költsége egy évre, Q: egy rendelés nagysága.

Az egy készletezési periódusra jutó költségek:

  • éves egységköltség = a rendelt darabok száma (Q) * darabköltség (Uc)
  • éves újrarendelési költség = rendelések száma (n) * újrarendelési költség (Rc)
  • éves tartási költség = átlagos készletállomány (Q/2) * készletezés időtartama (T) * tartási költség (Hc)

Önnek mi a véleménye?