Kedvezmények

Az árdifferenciálásnál ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást a különböző vevőknek eltérő áron értékesítjük. Szegmentumok szerinti árképzésnél a vállalat, több piaci szegmens számára kínálva ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást, eltérő árakat állapíthat meg a különböző célcsoportok számára. A differenciálás végső soron az egyes fogyasztói szegmensek árrugalmasságához kapcsolódik, s akkor működik jól, akkor biztosítja az eladó számára a maximális nyereséget, ha a csoportok közötti rugalmasságkülönbségek elég nagyok, s az egyes fogyasztói rétegek jól elhatárolhatóak egymástól.

A vállalatok legtöbbször árkedvezményekkel és árleszállításokkal differenciálnak a fogyasztók között. Egy termékre többfajta kedvezmény is adható. Legismertebbek:

  • Funkcionális kedvezmény – a szervezeti piacokon a gyártó sokszor kedvezményt ajánl az értékesítési csatorna résztvevőinek, ha azok átvállalják tőle az eladás, raktározás, adatnyilvántartás, reklámozás feladatait vagy azok egy részét. A funkcionális kedvezmény megadásakor gyakorlatilag a listaárat csökkentik a kedvezmény mértékével. A kedvezmény nagysága a vevő és a felajánlott szolgáltatás milyenségétől függ.
  • Készpénzfizetési kedvezmény (skontó) – Ebben az esetben az eladó árengedményt ad azoknak, akik a fizetési határidő előtt készpénzben egyenlítik ki a számláikat.
  • Mennyiségi kedvezmény – Ez a leggyakoribb, rabattnak is nevezik. Mivel a fogyasztó nagyobb mennyiséget vesz a termékből, az eladó számára kedvezőbb lesz a tőke forgási sebessége, egyszerűsödnek a vásárlással kapcsolatos adminisztratív feladatok, a raktározás. Két fajtája ismert: egyszeri és halmozott mennyiségi kedvezmény. Egyszeri kedvezménynél a vásárlás meghatározott mennyisége után jár a jutalom. A kedvezmény legtöbbször ugyanarra a termékre vonatkozik, amelyből nagyobb mennyiséget veszünk. Előfordulhat az is, hogy a mennyiségi kedvezményt összekapcsolják új termék piaci bevezetésével. Halmozott kedvezménynél a vásárolt mennyiség meghatározott idő alatt gyűjthető össze.
  • Szezonális vagy elővásárlási kedvezmény – Ha az eladó vagy gyártó szeretné időben egyenletessé tenni a keresletét szezonális, vagy elővásárlási kedvezményt nyújt azoknak, akik nem csúcsidőben vásárolnak, illetve veszik igénybe a szolgáltatásait.
  • Beszámítás – Az a kedvezmény, amellyel a vevő levonhatja az újonnan vásárolt termék árából a régi készüléke árának egy részét. Legtöbbször személy- és tehergépkocsik, műszaki cikkek vásárlásánál alkalmazzák.

Önnek mi a véleménye?